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ISSUE:  
 
 Fire separations of occupancies, furnace, shops, laundry and storage rooms in existing  
            buildings. 
 
CODE REQUIREMENTS:  
 

Residential occupancies shall be separated from other occupancies by one (1) hour fire 
resistive construction. 

 Exceptions: 
1. Residential occupancies are to be separated from Group E (educational), 

Group I (institutional) and Group H (hazardous) occupancies as required by 
the MSBC. (This requires greater than one (1) hour rating). 

2. A separation is not required where all non-residential occupancies are 
protected throughout by an approved automatic sprinkler system. 

3. Storage and laundry rooms less than 100 square feet in area. 
 
PROBLEM:  
 

Many existing buildings do not have fire rated separations between dwelling areas and 
other occupancies, furnace rooms or storage rooms. In many of those buildings it is not 
practicable to install fire rated ceilings in basements due to existing pipes, conduit, 
ducts, etc, that are in place under low ceilings. 

 
ACCEPTABLE MEANS of COMPLIANCE: 
  (Laundry areas: For purposes of this policy washing machines are not considered as  
            constituting a “laundry area”. A total of three dryers may be located on each floor and  
            not be considered as a “laundry area” larger than 100 sq. ft.)  
 1.  One hour fire rated occupancy separation. (MSFC) 

2.  All non-residential areas protected by an approved automatic sprinkler system.       
     (MSFC) 

            3.  A non-fire rated smoke separation may be used between residential and other      
                 occupancies or basements where dwelling units are no higher than two (2) floors  
                 above  
                 the lowest level of exit discharge and all non-residential occupancies are monitored  
                 throughout by a “Certified Fire Alarm System” complying with MFD Policy #9-11.             
                 Exit stairways and shaftways are to be separated from the building by one (1) hour  
                 fire rated construction. (MFD Policy) 
 4.  See policy #7-7 for detailed requirements for furnace rooms. (MFD Policy) 
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