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ISSUE:  
 
 Fire rated separation between floors. 
 
CODE REQUIREMENTS:  
 

Floors within a building are to be separated from other floors by one (1) hour fire 
resistive rated (FRR) construction.  

 Exceptions: 
1. Two (2) stories may be open to each other. 
2. Buildings protected throughout by an approved automatic sprinkler system. 
3. Buildings with an atrium that complies with the MSBC. 

 
PROBLEMS:  
 

1. Buildings with “garden level” basements plus two (2) stories above which contain 
open stair cases many times do not have a workable location to provide a separation 
between floors. Workable solutions many times do not meet the letter of the code. 

2. Providing a floor separation at the under side of the first floor (basement ceiling) is 
many times un-workable due to pipe, ductwork, etc., this is the same issue addressed 
in policy #7-3 “Occupancy Separations”. 

 
ACCEPTABLE MEANS of COMPLIANCE: 
 

1. Two (2) story residential buildings with basements which are exempt from stair 
enclosure requirements by Minn. Statute #299F.011.4b are to have the basement or 
first floor ceiling be of I hour FRR construction.(MSFC) 

2. Buildings with dwelling units no higher than two (2) floors above the lowest level of 
exit discharge, a “Certified Fire Alarm System” complying with MFD Policy #9-11may 
be substituted for floor separation provided that the alarm system is not otherwise 
required by the fire code or other MFD Policy. All corridor and stairway enclosures 
are to be smoke stopped. (MFD Policy) 

3. Buildings with dwelling units no higher than three (3) stories above the lowest level of 
exit discharge and where each dwelling unit has access to two (2) exits with separate 
atmospheres, a “Certified Fire Alarm System” complying with MFD Policy #9-11 may 
be substituted for floor separation provided that the alarm system is not otherwise 
required by the fire code or other MFD Policy. All corridor and stairway enclosures 
are to be smoke stopped. (MFD Policy) 

4. Wood lath and plaster or ½ inch gypsum wallboard in good condition, or materials as 
required for one (1) hour FRR construction applied to the bottom side of the floor 
assembly are considered as an equivalent to a one (1) hour assembly. (MFD Policy) 
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