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ISSUE: 
 
 Separation of furnaces and boilers from dwelling units and common areas. 
 
 CODE REQUIREMENTS: 
 

Furnaces and boilers shall be separated from the rest of a building by 1 hour fire rated 
construction. Exception: rooms protected by fire sprinklers*. 

 
PROBLEM: 
 

In many cases it is extremely difficult to separate an existing furnace from the remainder 
of the building due to existing ductwork, piping and conduit.  

 
 
ACCEPTABLE COMPLIANCE: 
 

1. Furnaces less than 400,000 Btu input are not required to be separated from the rest of 
the building. 

2. Furnaces in buildings that have 15 or fewer dwelling units, and which have no 
storage in the “furnace area” and the basement or story which houses the furnace is 
monitored by a “Certified Fire Alarm System” complying with MFD Policy #9-11. The 
“furnace area” is defined by min. 6 foot high walls and is to have “No Storage” signs 
posted in it’s interior. 

 
*NOTE: Sprinklers are to be fed from a sprinkler or standpipe system when those 
systems are available in the building. When those systems do not exist, sprinklers may 
be fed from the domestic water source provided that it meets the requirements of MFD 
Policy #9-3. The system must be installed by a Minnesota state licensed Fire Protection 
Contractor. 
The system is to be designed for ordinary hazard unless the furnace is located within a 
defined “furnace area”, see exception #2 above for definition. The sprinkler system is to 
have a water flow switch which, when activated, is to sound an alarm throughout the 
building. 
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