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ISSUE:  

 
Define the extent of coverage that is required for partial sprinkler systems. 

  
CODE REQUIREMENTS:  

 
The code indicates when sprinklers are required but is sometimes vague as to the extent 
of that coverage. 

 
PROBLEM:  
 

Partial sprinkler systems may be ineffective when fires start in unprotected areas and 
then spread into the area protected by sprinklers. An area that is only partially protected 
with sprinklers may give an appearance of protection while not providing the expected 
level of protection. 

 
ACCEPTABLE MEANS of COMPLIANCE:  
 
 Sprinkler systems required by the fire code, MFD policy or that are provided as an     
            alternative means of protection for a fire code required  system or assembly, are to  
            cover the area required to have the protection and are to extend to walls of at least 1      
            hour fire rated construction.  The required fire rated construction does not apply to  
            floor/ceiling assemblies.  
 (Note: Concealed spaces may be required to have sprinkler protection as required in  
  NFPA #13).  
  
 Portions of existing buildings which are required to have sprinkler protection to meet  
 requirements of the Minnesota State Building Code section #1311, Minnesota  
 Conservation Code for Existing Buildings (aka “GREB”), are not required to comply with  
 this policy. The extent of protection of those systems is to be determined by the  
 Minneapolis Building Inspection Division.  
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